Jak postavit udírnu

Jak si postavit udírnu

Vábí vás vůně uzeného masa linoucí se ze sousedovy zahrady? Rádi by jste si dali klasickou pochoutku jakou je uzená klobáska či uzený bok? Jste-li kutil a chcete si vyudit maso sami, máme pro vás řešení. Postavte si vlastní udírnu!

Typu udíren je nespočet. Některé mají ohniště přímo pod udicí komorou, jiné mají ohniště vzdálené 1, 2 metry od komory, které spojíte kouřovodem. Nic méně se doporučuje udit chladnějším kouřem a ne kouřem přímo z ohniště.  Jak tedy začít?

Na co se zaměřit před vlastní stavbou

Nejprve se musíte rozhodnout na jakém místě a z jakého materiálu budete udírnu stavět. Nezapomeňte, že budete potřebovat dostatek prostoru pro přikládání do ohniště tak i při obsluhování udící komory.

Začněte výběrem udící komory s dvířky a teploměrem. Nezapomeňte na dvířka k ohništi k regulaci vzduchu do ohniště. Velikost komory bude určovat velikost udírny, kterou obestavíme kolem komory. Dalším krokem před začátkem stavby je vytvoření si nákresu. Tím si vše usnadníte.

Samotná výstavba

Nejprve si vyznačte půdorys celé stavby kolíčky a provázky, podle nákresu. Poté začněte kopat základy udírny. Základy samotné udírny by měli být ve hloubce 80 cm. Jelikož jde o malou stavbu, použijte pro vybetonování základu beton a čisté kameny. Po zatvrdnutí betonu postavte první řadu cihel, nejlépe šamotových. Šamotové cihly zakoupíte v kterýkoliv stavebninách. Nechte otvor pro kouřovod.

Poté co postavíte první řadu cihel, umístěte udicí komoru do vytvořeného půdorysu. Nezapomeňte, že spodek udicí komory musí být otevřený! Tudy se bude dostávat kouř pro uzení. Poté obezděte zbytek udicí komory, tak aby mezi komorou a zdí byla menší mezera. Při rozdílných teplotách bude plech komory pracovat.

Jakmile budete mít tuto část hotovou, přejděte k výstavbě kouřovodu a ohniště. Jakmile vyhloubíte výkop pro kouřovod a ohniště, umístěte na dno betonovou, nejlépe ale šamotovou desku. Prostor ohniště postavte z kvalitních cihel. Vnitřek vyzděte šamotovými plátky. Pro spojení použijte žáruvzdornou šamotovou maltu. Na kouřovod použijte žáruvzdornou rouru nebo kouřovod postavte pouze ze šamotových cihel. Pokud se rozhodnete pro použití roury, nezapomeňte jí obezdít pomocí šamotových cihel.

Vybudování stříšky

Jakmile máte vše postavené a vyzděné, je třeba dostavět stříšku udírny s komínovou hlavicí. Vysvětlíme si jak postavit jednoduchou rovnou stříšku. Stříšku postavíme z dřevěných desek nebo palubek.

Na vrchní cihly si přiděláme dřevěné hranolky. Buď je přiděláme šrouby, nebo žáruvzdorným lepidlem, tmelem. Poté začneme přidělávat desky nebo palubky. Doporučujeme palubky, lépe se s nimi pracuje. V palubkách nechte otvor pro komínovou hlavici. Udící komora disponuje už předem připraveným otvorem pro přidělání hlavice. Komínovou hlavici koupíte u prodejců komínových systému.

Teď máte vše hotové a stačí už jenom v ohništi rozdělat oheň a připravit si maso na uzení!

Vychutnejte si vlastní uzené pochoutky.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Kontrolní kód *